rent hus – tips

Algbehandling

Jag brukar tvÀtta husfasaden ungefÀr vartannat Är för att det skall hÄlla sig vitt och snyggt. Om man har för vana att göra detta behöver man inte mÄla om sÄ ofta. Varje lager fÀrg innebÀr en tÀtare fasad och att risken för frostsprickor ökar, sÄ kan man undvika mÄla Àr det bra. Senast jag mÄlade Àr ca 20 Är sedan och med lite bÀttring av de mest utsatta partierna över fönstren i vÀsterlÀge rÀknar jag med att klara 10Är till. 

Under mÄnga Är har jag kÀmpat pÄ med stege och en alldeles för kort handspruta (Jape spruta). Efter att ha uppgraderat min utrustning i vinter har jag hittat en metod som fungerar bra. 

Jag brukar anvĂ€nda Grön-fri frĂ„n Jape. Det fungerar sĂ€kert utmĂ€rkt med det betydligt billigare alternativet “MögeltvĂ€tt” frĂ„n Biltema. Det gĂ„r Ă„t ca 7 liter till hela huset. Blanda 1 del mögelmedel + 4 delar vatten. 

Genom att montera en 2.4m teleskop lans (Jape Fri-Lansen) och en  1.2m förlÀngning pÄ sprutan nÄr man bekvÀmt hela vÀgen upp till taket. Plötsligt klarade jag hela huset pÄ 2 timmar istÀllet för nÀstan en hel arbetsdag. 

Det skvÀtter lite sÄ handskar skyddsglasögon och ett andningsskydd Àr att rekommendera. 

 

 

Jape Fri-Lansen
Jape lansen förlÀngning

TvÀttning

Ofta behöver man tvÀtta av fasaden efter ett par dagar, för att fÄ bort de nu döda algerna. Jag brukar anvÀnda högtrycksspruta, med ett teleskopiskt spolrör, som ger mig en rÀckvidd pÄ 5-6m. Jag har en KÀrcher, men det Àr möjligt att det finns andra modeller med motsvarande teleskoprör. 

Även hĂ€r kĂ€mpade jag pĂ„ i mĂ„nga Ă„r med stege och det korta röret som följer med högtryckstvĂ€tten. De senaste tvĂ„ gĂ„ngerna har det gĂ„tt sĂ„ smidigt att stĂ„ pĂ„ marken och spola. 

Notera att om du har spiktegel fasad, sÄ skall du nog ta det mycket försiktigt med högtryckstvÀtt. Kanske bör du köra slang och borste. Som alltid tar jag inget ansvar för eventuella skador till följd av mina tips. Allt arbete pÄ ditt hus sker pÄ egen risk

Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments