rent hus – tips

Algbehandling

Jag brukar tvätta husfasaden ungefär vartannat år för att det skall hålla sig vitt och snyggt. Om man har för vana att göra detta behöver man inte måla om så ofta. Varje lager färg innebär en tätare fasad och att risken för frostsprickor ökar, så kan man undvika måla är det bra. Senast jag målade är ca 20 år sedan och med lite bättring av de mest utsatta partierna över fönstren i västerläge räknar jag med att klara 10år till. 

Under många år har jag kämpat på med stege och en alldeles för kort handspruta (Jape spruta). Efter att ha uppgraderat min utrustning i vinter har jag hittat en metod som fungerar bra. 

Jag brukar använda Grön-fri från Jape. Det fungerar säkert utmärkt med det betydligt billigare alternativet “Mögeltvätt” från Biltema. Det går åt ca 7 liter till hela huset. Blanda 1 del mögelmedel + 4 delar vatten. 

Genom att montera en 2.4m teleskop lans (Jape Fri-Lansen) och en  1.2m förlängning på sprutan når man bekvämt hela vägen upp till taket. Plötsligt klarade jag hela huset på 2 timmar istället för nästan en hel arbetsdag. 

Det skvätter lite så handskar skyddsglasögon och ett andningsskydd är att rekommendera. 

 

 

Jape Fri-Lansen
Jape lansen förlängning

Tvättning

Ofta behöver man tvätta av fasaden efter ett par dagar, för att få bort de nu döda algerna. Jag brukar använda högtrycksspruta, med ett teleskopiskt spolrör, som ger mig en räckvidd på 5-6m. Jag har en Kärcher, men det är möjligt att det finns andra modeller med motsvarande teleskoprör. 

Även här kämpade jag på i många år med stege och det korta röret som följer med högtryckstvätten. De senaste två gångerna har det gått så smidigt att stå på marken och spola. 

Notera att om du har spiktegel fasad, så skall du nog ta det mycket försiktigt med högtryckstvätt. Kanske bör du köra slang och borste. Som alltid tar jag inget ansvar för eventuella skador till följd av mina tips. Allt arbete på ditt hus sker på egen risk

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments